Stöd vår stiftelse

 

Stöd vår stiftelse

Hjälp oss att förbättra kvinnors möjligheter till utbildning oavsett bakgrund

 

Hur du kan stödja oss

Genom att skänka aktieutdelningen till en ideell organisation utgår ingen skatt. Det är ett förmånligt sätt att stödja Stiftelsen Ateneums verksamhet, eftersom ideella organisationer inte behöver betala vare sig reavinstskatt eller utdelningsskatt.
 • Steg 1

  Så här kan du göra: kontakta din bank i god tid innan bolagets årsstämma för att de ska hinna registrera din gåva på Stiftelsen Ateneum. Utdelningen måste skänkas innan den når dig. Om du har ett VP-konto kan du använda blanketten ”Anmälan av rättighetshavare för VP-konto” (från Fondhandlarföreningen). Den ska fyllas i och ges till banken. Om du har en depå ber vi dig kontakta din bank, eftersom bankerna har olika rutiner. Du kan även fråga din bank om du kan använda vår generella blankett ”Gåvobrev aktieutdelning”. Om du väljer att donera delar av din utdelning kan du öppna ett nytt VP-konto där du lägger de delar vars utdelning du vill skänka. Att öppna ett nytt VP-konto är kostnadsfritt. Du kan även öppna en ny depå, men kontrollera villkoren med din bank. När din donation är registrerad får både du och organisationen en bekräftelse från banken. Donationen är löpande och upphör endast om du antingen säljer de aktier vars utdelning du donerat, eller om du meddelar din bank att du vill avsluta gåvan. Om du har ett VP-konto kan du använda blanketten ”Anmälan av rättighetshavare för VP-konto” genom att kryssa i ”Avregistrering”. Om du har en depå kontaktar du din bank. På den kontrolluppgift du och Skatteverket får vid årets slut från din bank framgår vem som fått utdelningen. Om Skatteverket inte har fått en kontrolluppgift från banken skickar du in din kontrolluppgift tillsammans med deklarationen.

 • Steg 2

  Om du har ett VP-konto kan du använda blanketten ”Anmälan av rättighetshavare för VP-konto” (från Fondhandlarföreningen). Den ska fyllas i och ges till banken. Om du har en depå ber vi dig kontakta din bank, eftersom bankerna har olika rutiner. Du kan även fråga din bank om du kan använda vår generella blankett ”Gåvobrev aktieutdelning”.

 • Steg 3

  Om du väljer att donera delar av din utdelning kan du öppna ett nytt VP-konto där du lägger de delar vars utdelning du vill skänka. Att öppna ett nytt VP-konto är kostnadsfritt. Du kan även öppna en ny depå, men kontrollera villkoren med din bank.

 • Steg 4

  När din donation är registrerad får både du och organisationen en bekräftelse från banken. Donationen är löpande och upphör endast om du antingen säljer de aktier vars utdelning du donerat, eller om du meddelar din bank att du vill avsluta gåvan. Om du har ett VP-konto kan du använda blanketten ”Anmälan av rättighetshavare för VP-konto” genom att kryssa i ”Avregistrering”. Om du har en depå kontaktar du din bank.

 • Steg 5

  På den kontrolluppgift du och Skatteverket får vid årets slut från din bank framgår vem som fått utdelningen. Om Skatteverket inte har fått en kontrolluppgift från banken skickar du in din kontrolluppgift tillsammans med deklarationen.

Dela denna sida